Det var alltid bättre förr!

Studio S

Studio S var ett TV-program som har en tydlig koppling till oss som växte upp under 1980-talet. I ett av av avsnitten debatterades nämligen det så kallade videovåldet. Vuxenvärlden blev förskräckt; moralpaniken utbröt. Filmen Motorsågsmassakern blev synonymt allt det som de styrande ville förbjuda.

Fakta

Studio S var ett samhälls- och debattprogram som sändes i SVT under perioden oktober 1976–20 mars 1984. Programledare var Göran Elwin.

Programmets redaktion var starkt samhällskritisk och förde gärna fram saker som de ansåg vara fel och drog sig aldrig för att skapa en skandal. De kunde till exempel framföra kritik mot Säpo.

1978 avslöjade man förekomsten av en promemoria från 1976 där Lennart Geijer pekades ut som säkerhetsrisk för att ha umgåtts med en ung, prostituerad kvinna i det som kallades Geijeraffären.

Avsnittet ”Vem behöver video”

Programmet, som visades i SVT den 2 december 1980 hade rubriken ”Vem behöver video” och inleddes med frågeställningen ”Ska elvaåringar få se sadistiska våldsfilmer på video?”. Programledaren demonstrerade därefter några exempel på våldsamma videofilmer, däribland Motorsågsmassakern, för att sedan kräva utbildningsministern Jan-Erik Wikström på svar om när man kunde stoppa video ”genom en grundlagsändring”.

1992 gjorde filmvetaren Mark Comerford i Filmhäftet en analys av programmet. Han skrev då att det inte främst var barnen som Studio S ville skydda utan det statliga TV-monopolet: ”En allmän moralpanik sammanföll med en rädsla bland tv-folk för vad som uppfattades som en hotfull konkurrens från ett nytt medium.”

Programmet är för övrigt en av titlarna i boken Tusen svenska klassiker (2009). Det svenska filmdistributionsföretaget Studio S har tagit sitt namn efter programmet och lanserar ständigt nya utgåvor av den klassiska skräckfilmen Motorsågsmassakern.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait
error: Content is protected !!