Det var alltid bättre förr!

Kiss

Hårdrocksgruppen Kiss blev under 80-talet synonymt med ett visst förakt från äldre generationer som närmast betraktade gruppens medlemmar som djävulsdyrkare. Gruppens framtoning var teatralisk, angränsande till filmisk. Det senare matchade väl mot tidens fäbless för skräck och gotik. Gene Simmons långa tunga väckte såväl jubel som anstöt.

Fakta

Kiss (ofta stiliserat KIϟϟ) är ett amerikanskt hårdrocksband som bildades den 3 januari 1973 i New York av Paul Stanley (gitarr), Gene Simmons (bas), Peter Criss (trummor) och Ace Frehley (gitarr). Välkänd för medlemmarnas ansiktsmålningar och teatraliska scenkläder, där de antog serietidningsliknande personas: Starchild (Stanley), Demon (Simmons), Spaceman (Frehley) och Catman (Criss), fick gruppen sitt genombrott i slutet av 1970-talet. Starkt bidragande till detta var gruppens spektakulära liveuppträdanden innehållande eldsprutning, blodspottning, rykande gitarrer, explosioner, svävande trumset och pyroteknik.

På grund av meningsskiljaktigheter hade både Criss och Frehley lämnat bandet 1982 och man har sedan dess genomgått ett flertal medlemsbyten med Stanley och Simmons som de enda kvarvarande medlemmarna från originaluppsättningen. År 1983, med de nya medlemmarna Vinnie Vincent och trummisen Eric Carr, började Kiss framträda utan smink och kostymer och som en följd av detta fick bandet ett kommersiellt uppsving. I mitten av 1980-talet ersattes Vincent av Mark St. John som på grund av sjukdom endast kom att medverka på albumet Animalize varefter han ersattes av Bruce Kulick.

1991 avled Carr av en ovanlig form av hjärtcancer och ersattes av Eric Singer. Som svar på en våg av ”Kissnostalgi” som spreds i början på 1990-talet tillkännagavs år 1996 en återförening av originaluppsättningen av bandet. I samband med detta återkom sminket och kostymerna och gruppen benämnde sig själva under den följande succéartade turnén som ”The hottest band in the world”. År 2002 hade Criss och Frehley dock åter lämnat gruppen och ersatts av Singer och Tommy Thayer.

Kiss har blivit belönade med 26 certifierade album av RIAA, mer än något annat amerikanskt rockband. Bandet har sålt mer än 21 miljoner album i USA och över 100 miljoner album över hela världen. Några av gruppens mest kända låtar är ”Detroit Rock City”, ”I Was Made for Lovin’ You”, ”Heaven’s on Fire”, ”Rock and Roll All Nite”, ”Strutter” och ”Crazy Crazy Nights”.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait
error: Content is protected !!