Det var alltid bättre förr!

Depeche Mode

Syntpopens okrönta konungar får ändå sägas vara Depeche Mode. De slog igenom stort på 80-talet. Låtar som People are People och Enjoy the Silence är fortfarande favoriter på mångas spellistor. På 80-talet var man antingen nitförsedd hårdrockare eller syntare med blek hy och lugg. Jag var nog både och, även om jag alltid tilltalats mer av syntarnas attityd till sina motståndare. ”Syntare är smartare” var ett mantra bland elektropopens anhängare.

Fakta

Depeche Mode är ett brittiskt syntpopband bildat 1980 i Basildon, fem mil öster om London. Bandet består idag av David Gahan och Martin Gore.

Depeche Mode har sedan början av 1980-talet utgivit 15 studioalbum och ett 50-tal singlar. De fick sitt genombrott 1981 med låten ”Just Can’t Get Enough” som följdes av ett flertal hits som ”See You” (1982), ”Everything Counts” (1983) och ”People Are People” (1984). Under 1980-talets andra hälft blev bandet även stora i USA, deras största hits på den amerikanska topplistan Billboard Hot 100 är ”Enjoy the Silence” (8:e plats 1990), ”People Are People” (13:e plats 1985) och ”Policy of Truth” (15:e plats 1990).

På topplistor i Europa, särskilt i Tyskland, har däremot de flesta av bandets singlar placerat sig mycket högre än vad de har gjort i USA. ”Enjoy the Silence” och ”Precious” hamnade till exempel på första plats i flera europeiska länder, bland annat i Sverige.

Bandet bestod ursprungligen av Vince Clarke, Andy Fletcher, Martin Gore och David Gahan. Clarke lämnade bandet efter det första albumet och ersattes 1982 av Alan Wilder. Från 1995 bestod Depeche Mode av Gahan, Gore och Fletcher. I maj 2022 avled bandmedlemmen och medgrundaren Andy Fletcher.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Please reload

Please Wait
error: Content is protected !!