Det var alltid bättre förr!

Filmerna som format mig

Movieboxen. Vem minns inte den stora, bärbara VHS-spelaren som man kunde hyra hos videouthyrarna på 80-talet? Innan mina föräldrar bestämde sig för att köpa en egen videospelare så hyrde familjen en moviebox. Ofta fick man hyra i tre dygn; då ingick tre eller fyra filmer för ett fast pris. Lyckan var stor då jag oftast fick välja en av filmerna. Mer än en gång valde jag en Bond-rulle, men mot mina föräldrar bättre vetande stack jag också in deras skräckfilmer i videobandspelaren.

Filmer som Terror på Elm Street och Fredagen den trettonde gjorde att jag drömde mardrömmar. Äventyren med Indiana Jones ledde till lekar i skogen där jag var en världsberömd arkeolog som hittade skatter. Scenen i Gremlins där en äldre dam skjuts ut genom en rullstol skrattar jag ännu åt. Ja, många var de guldkorn som passerade revy under 80-talet. Avskedsscenen i E.T. gör mig också i vuxen ålder tårögd.

Den nya datortekniken i kombination med handfasta modeller gjorde filmerna övertygande. Karaktärerna i många av filmerna är idag ikoniska, globalt igenkända.

 

error: Content is protected !!